ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE GRÀCIA

Situada a 2 quilòmetres, al nord-oest de la població de Cinctorres, junt amb les sendes que ens porten a Sant Cristòfol o al Basis i al mig d'un tranquil lloc junt amb una arbreda en resseca praderia. La pertinaç sequera posa en perill el filet d'aigua fresca que abastix l'abeurador junt amb l'absis de la mateixa ermita.

La imatge venerada de la Mare de Déu de Gràcia procedix d'un donatiu. I la seua devoció a Cinctorres es remunta al segle XIV, perquè ja consta documentalment en 1367. Anterior a l'ermita actual, acabada l'any 1875, ja va haver-hi una altra la primera pedra de la qual va ser col·locada en 1589.

L'ermita actual presenta una imatge semblant a la d'una església. En ella destaca una esvelta torre campanar alçada fora de l'església. Sobre la porta d'entrada hi ha un bell quadre de taulellets i la inscripció de 1868, que va ser quan es col·loca la primera pedra. Es poden observar quatre contraforts exteriors i la sagristia adossada al lateral de l'absis.

En l'actualitat es celebra una romeria a primers de maig, l'origen de la qual és de 1608 i una solemne celebració per a les festes patronals (la Mare de Déu de Gràcia és la patrona de Cinctorres), on destaca la impressionant processó de torxes.